D’acord amb el seu Manifest original, l’agilitat es vincula a la flexibilitat i l’habilitat d’adaptar-se i respondre al canvi. Traduït als equips, la cultura Agile implica la capacitat d’acompanyar els canvis en els requisits i l’entorn (mercat, clients, accionistes, equips…), per créixer i aconseguir els objectius i resultats concrets de forma ràpida.
Els propòsits de la cultura Agile
Els propòsits d’una cultura organitzativa Agile són aportar més valor, augmentar la velocitat de resposta i disminuir el malbaratament de temps i recursos. Entorns volàtils, incerts i canviants, com els que es troben la majoria d’organitzacions actuals, requereixen un canvi de mentalitat cap a l’agilitat per a superar obstacles, facilitar els processos, i desfermar la creativitat i iniciativa dels equips. Per tant, per construir una Organització Àgile, prioritzarem les persones i les seves interaccions, la col·laboració, la resposta al canvi i el lliurament de valor.
Alhora, els espais i moments de reflexió són una peça essencial de la cultura àgil, entenent que no hi pot haver millora contínua en l’acció sense reflexió. Per això, el feedback entre l’equip i també amb els clients i altres stakeholders, formarà part de les habilitats a desenvolupar.
La figura de l’Agile coach
El coach, com a agent de canvi a l’organització, promou que els equips arribin a autogestionar-se i autoorganitzar-se, i que incorporin els errors com a part dels aprenentatges i de la millora contínua. Activa el compromís, l’alineament i l’autonomia dels equips dins de l’organització i en potencia la resiliència.
El Coaching d’Equips, amb la figura de l’Agile coach, acompanya l’organització en els processos de canvi i desenvolupament cultural, a cocrear, compartir i col·laborar. El repte i la clau d’èxit és anar més enllà del “fer” les coses d’una manera ràpida i arribar al “ser” Agile de forma sostenible i en tots els nivells de la organització.